Laatste Nieuws

Persbericht

Gedachteniskapel van de mijnwerkers bestaat 10 jaar

De Gedachteniskapel van de Mijnwerkers in Landgraaf-Terwinselen, Park Gravenrode, was aanvankelijk een lijkenhuisje (mortuarium) van omgekomen mijnwerkers van Staatsmijn Wilhelmina, te Schaesberg (thans gemeente Landgraaf).

Op de gedenkmuren buiten en de gedenkplaten binnen de kapel, staan de namen vermeld van 1455 mijnwerkers die in de Limburgse mijnen in de periode 1852-1975 het leven lieten.

Op 8 december 2002 werd de Gedachteniskapel van de Mijnwerkers officieel in gebruik genomen en door Bisschop Frans Wiertz van Roermond ingezegend.

 

Op zondag 9 september 2012 wordt het het 10-jarig bestaan van de Gedachteniskapel voor de Mijnwerkers luisterrijk herdacht. In de omgeving van de kapel zal dan aandacht besteed worden aan de verongelukte mijnwerkers van alle mijnen in Limburg. Er zal tijdens plechtigheid op verschillende manieren stilgestaan worden bij deze bijzondere herdenking.

Henk Steijvers ( het lid van de vroegere zanggroep Carboon) zal enkele bekende mijnliederen ten gehore brengen.

Tevens kunt u een living statue ontmoeten in de hoedanigheid van mijnwerker.

Het geheel wordt ook opgeluisterd door Schalmeienkorps Glück Auf en door zanger Paul van Loo.

Tevens staan enkele hoogwaardigheidsbekleders even stil bij dit bijzondere moment.

Oud-mijnwerkers uit de regio en familieleden/nabestaanden en overige belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen.

De bijeenkomst begint op zondag 9 september om 14.00 uur en na afloop is iedereen uitgenodigd in de gebouwen van het naastgelegen Relim ( het vroegere OVS-gebouw)  om na het officiële gedeelte oude herinneringen uit het mijnverleden op te halen.

De Stichting Gedachteniskapel van de Mijnwerkers hoopt u allen te ontmoeten op zondag 9 september in de omgeving van de kapel , aan de voet van de vroegere Wilhelmina ( steen ) berg te Terwinselen.